lüks araç kiralama vip araç kiralama istanbul rent a car minibüs kiralama söförlü araç kiralama kiralik mercedes vito kiralama ÖSS HAKKINDA BİLGİLER
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: ÖSS HAKKINDA BİLGİLER  (Okunma Sayısı 407 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
qunahsiz_seytan
Moderatör

Teşekkür Puanı: 56
Çevrimdışı Çevrimdışı

UltraAslan..!!

Üyelik Bilgileri
« : 21 Ekim 2008, 20:32:13 »

ÖĞRENCİ SEÇME SINAVI ( ÖSS ) HAKKINDA KISA BİLGİLER

Üniversiteler ile bölümleri hakkında ayrıntılı bilgiler okul kütüphanesi veya rehberlik servislerinde bulunabilir. Burada kısaca sizlerin bilmesi gereken birkaç durum şöyle özetlenebilir:

• Üniversitelere (ister lisans eğitimi versin isterse ön lisans), sınavla öğrenci alınır. Tercih edilen bölümü seçen öğrenciler arsında en yüksek puanları alanlar sınavı kazanırlar.
Üniversitelerin bazı bölümleri özel yetenek sınavı ile öğrenci alırlar (Spor Akademileri, konservatuarlar gibi). Bu okulların sınavlarına başvurabilmek içinde ÖSS de belli bir puan almak gerekir. Okul türünün gerektirdiği yeteneklere ve bedensel özelliklere de sahip olmak gerekir.
1999 ÖSS sisteminde minimum 105 puan alanlar: meslek yüksek okullarını, minimum 120 puan alanlar da lisans programlarını tercih edebilirler. Özel yetenek sınavına başvurabilmek içinde minimum 105 puan almak gerekmektedir.

ÖSS de iki alt test vardır: Sözel Bölüm ve Sayısal Bölüm. Sınav sonrası üç puan hesaplanır : ÖSS sayısal, ÖSS sözel ve ÖSS Eşit Ağırlık Puanı. Daha sonra öğrencinin lise başarısının bir ifadesi olan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı da eklenerek YÖSS söz, YÖSS say , YÖSS EA puanları elde edilir ve bu puanlarla yerleştirme yapılır.
Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) ile Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı ÖSS sonuçlarını ciddi biçimde etkilemektedir. Ortaöğretim Başarı Puanı öğrencinin diploma notu ile okulun başarı ortalaması dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Örneğin:
1.Okul 2. Okul
Aday Ahmet Aday Mehmet Aday Ayşe Aday Fatma
Öğrencinin başarı ortalaması 3:00 3:50 4:00 3:00
Okulun başarı ortalaması 3:00 3:00 4:00 4:00
Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) 50 55 50 40

Örnekte de görüldüğü gibi Aday Ahmet, Aday Ayşe’den daha düşük puanla liseden mezun olmasına rağmen okullarının ortalamalarına eşit olduklarından OBP ları da eşit olmuştur. Aday Fatma’nın başarı ortalaması Aday Ahmet’le aynı olmasına rağmen, okulunun ortalaması yüksek olduğundan Ahmet’ten daha düşük bir OBP olmuştur. Öğrencinin Diploma notu okulun başarı ortalamasına eşitse 50 , okulun başarı ortalamasından yüksekse 50 den yukarı, okulun başarı ortalamasından düşükse OBP da 50 den az olacaktır.

• Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP) ise orta öğretim başarı puanları okulun ÖSS puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılarak, her aday için ilgili ÖSS puan ortalamaları kullanılarak üç ayrı Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP)belirlenecektir. Bunlar : AOBP-SÖZ , AOBP-SAY , AOBP-EA olarak ayrı ayrı belirlenecektir. 1999 ÖSS da mezun olduğu veya mezun olacağı ortaöğretim alanında tercih yapan adayların yerleştirme yapılırken 0.5, kendi alanı dışında tercih yapan adayların AOBPları 0.2 ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklenecektir. Bu kural üniversite adayı olacak öğrencilerin lise 2. sınıfta tercih edecekleri alanı belirlerken çok dikkatli olmalarını gerektirmektedir.

• YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR : Yüksek öğretim programlarına öğrenci alınmasında, Merkezi Yerleştirme ve Özel Yetenek Sınavıyla Seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezi yerleştirme yönteminde adaylar, yükseköğretim programlarına, sınav puanları, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, varsa ek puanları yükseköğretim puanlarıyla ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince, bilgisayarla yerleştirilir.

• Yerleştirme işleminde o yıl adayın aldığı puanlar esas alınır önceki yıllarda aldığı puanların bir etkisi olmaz.

• Özel Yetenek Sınavı ile Seçme Yöntemi, özel yetenek gerektiren yüksek öğretim programlarına öğrenci alımı içindir. Bu programlara ön kayıt amacıyla başvurabilmek için o yıl ki ÖSS ye girmiş ve kazanmış olmak gerekir. Bu programlardan her birine hangi ÖSS puanı ile öğrenci alınacağına ve bu puan türünde 105,000 den az olmamak koşulu ile en az kaç puan almış olan adayların ön kayıt yaptırabileceğine, ön kayıt öncesinde ilgili yükseköğretim kurumunca karar verilir.
gurkantr34
gürkanöztürk
Emektar Üye

Teşekkür Puanı: 39
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 21 Ekim 2008, 23:23:09 »

eyw.....

Odamın hayaletisin, sessizliğine aşığım
eMRe
Arka Dörtlü

Teşekkür Puanı: 13